Bu yıl 25.'si düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim'de başlayacak ve 20 Kasım'a kadar devam edecek. Festivalin programı ve takvimi.

25. İstanbul Film Festivali Ekim ve Kasım aylarında tiyatroseverlerle buluşuyor! İKSV tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri, Aygaz A.Ş., Opet ve Tupras sponsorluğunda düzenlenen festivalde yurt dışından ve Türkiye'den toplam 25 tiyatro, performans ve dans gösterisi fiziki ve çevrimiçi olarak sahnelenecek.

Gösterilerin sponsoru ENKA Vakfı'nın da desteğiyle yurtdışından 11 uluslararası yapım hem fiziki hem de çevrimiçi olarak tiyatroseverlerle buluşacak. Türkiye prömiyerini yapacak 14 yapım da festivalde gösterilecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında çeşitli paneller, atölye çalışmaları, okuma tiyatroları ve söyleşiler gibi ücretsiz yan etkinlikler gerçekleştirilecek. 

25. İstanbul Tiyatro Festivali Ne Zaman ve Nerede? 

İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) tarafından gerçekleştirilen 25. İstanbul Tiyatro Festivali 2021 yılında "Bu Zamanda Tiyatro" sloganı ile 22 Ekim-20 Kasım arasında tiyatroseverler ile buluşacak. Fiziksel gösteriler Covid-19 önlemleri dahilinde izleyicilere sunulacak. 

Kesin Başlama Tarihi: 22  Ekim  2021  Cuma

Kesin Bitiş Tarihi: 20  Kasım  2021  Cumartesi

Saatler: 20:30-23:30 Arası

Yer/Konum, Adres: Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, DasDas, Caddebostan Kültür Merkezi, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM

Festival Sahibi: İstanbul Kültür Sanat Vakfı

İnternet Sitesi: www.tiyatro.iksv.org/tr

25. İstanbul Tiyatro Festivali Programı (2021)

25. İstanbul Tiyatro Festivali, hem fiziki yapımlar hem de çevrimiçi gösterimlerle çocuk oyunlarından kulak tiyatrosuna, ücretsiz takip edilebilecek okuma tiyatroları, söyleşi ve panellerden beyazperde gösterimlerine uzanan zengin bir program ile birlikte bir ay boyunca seyirci ile buluşacak. 

Festivalde, ilk defa İstanbul Tiyatro Festivali'nde sergilenecek 10 yerli yapım bulunuyor. Aynı zamanda Kocaeli Şehir Tiyatroları tarafından "Vişne Bahçesi"nin İstanbul prömiyeri de yapılacak. Ayrıca bu yıl yerli programda, online olarak dinlenebilecek 3 farklı kulak tiyatrosu yer alıyor. 

İstanbul Tiyatro Festivali'nin yabancı programında ise İtalya, Fransa ve Hollanda'dan büyük övgü toplayan 3 farklı uluslararası prodüksüyon bulunuyor. Bunların yanısıra çevrimiçi takip edilebilecek 7 yabancı yapım da yer alacak. Etkinlik kapsamında Fransa'dan konuk olarak gösterilecek olan "Waterfloor" dans gösterisi, ücretsiz olarak Müze Gazhane'de izlenebilecek. 

Atlas 1948 Sineması perdesinde yapılacak olan özel bir gösterim ile, İngiliz yönetmen Robert Icke´nin imzasını taşıyan "Oedipus" gösterilecek. 

Hollanda Seçkisi

İstanbul Tiyatro Festivali 2020 yılında Hollanda Konsolosluğu'yla bir işbirliği başlattı ve bu yıl da bu ortak girişim sayesinde Hollanda'dan, 3 yapımdan oluşan bir seçki festival kapsamında sunulacak. Hollanda Performans Sanatları Fonu ve ENKA Vakfı’nın desteğiyle sahnelenecek bu üç oyun; Medea, Oedipus ve Alice.

International Theater Amsterdam, yönetmen ekibi ve prestijli oyuncuları ile Hollanda tiyatrosuna yön veriyor. Bu tiyatronın sergileyeceği ödüllü Medea oyunu başarılı genç yönetmen ve yazar Simon Stone’un imzasını taşıyor. Oyunda Stone, tragedya yazarı Euripides'in aynı isimli ünlü eserini geröek bir olaydan faydalanarak yeniden yazdı ve günce bir rejiyle sergileyecek. Medea'nın fiziksel gösterimi 17-18 Kasım'da Zorlu PSM’de yapılacak. 

Hollanda seçkisinde yer alan diğer oyun ise yönetmen Robert Icke'ye ait. Oedipus oyunu, Sofokles’in eserinin 21. yüzyıla uyarlanmış hali. Oyunda Oedipus, hayatının en büyük sırrını keşfeden bir politikacıya dönüştürüyor. Tiyatro, 6 Kasım Cumartesi Atlas 1948 Sineması perdesinde gösterilecek.

Seçkinin son oyunu Alice ise, tamamen çocuklar için prodüksiyon üreten Stilte dans topluluğunun bir dans gösterisi. Amacı ise çocukları kendi hikayelerini anlatmaya teşvik etmek, gündelik dünyadan çıkıp duyuların soyut dünyasına girmelerini sağlamak ve hayal güçlerini canlandırmak. Alice, çevrimiçi olarak gösterilecek ve festival boyunca passostudio.com adresinden seyredilebilecek. 

Bu İşte Bir Kadın Var

Festival bu yıl bir yenilik yaparak tamamı kadınlar tarafından yönetilen oyunları bir araya topladı. Bununla sanat alanında kadın üretimini görünür kılmak amaçlandı ve bölümün adı da "Bu İşte Bir Kadın Var" koyuldu. Tema başlığı altında 4 oyun yer alıyor: Yüzleşme, Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyo, Kendine Ait Bir Oda ve Eşit Masallar. 

Zerrin Tekindor’dan "Toz" Oyunu

22 Ekim'de açılacak olan İsatanbul Tiyatro Festivali, Zerrin Tekindor’un performansıyla, Toz adlı oyunla açılıyor. Oyun, baş karakter Handan ile onun hafızasından çıkarak gelen annesi Feri’nin 1960’lardan bugüne uzanan hikâyesini anlatıyor. Toz, festivalin ilk iki günü Alan Kadıköy’de izlenebilecek.

25. İstanbul Tiyatro Festivali Fiziki Yapımlar Takvimi

Toz

22 Ekim 20.00 / Alan Kadıköy

23 Ekim 15.00 / Alan Kadıköy

Irgat

25 - 26 Ekim 20.00 / Duru Ataşehir

Yüzleşme

27 Ekim 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

Waterfloor

17 - 18 Kasım 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Istırap Korosu

2 - 3 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy

Neşe

4 - 5 Kasım 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Oedipus

6 Kasım 14.00 - 19.15 / Atlas 1948 Sineması

Eşit Masallar (Çocuk Oyunu)

6 Kasım 11.30 - 16.00 / Alan Kadıköy

7 Kasım 16.00 / Alan Kadıköy

Gabriel'in Düşü

9 - 10 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy

Koleksiyoncu

10 - 11 Kasım 20.00 / Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne

Vişne Bahçesi

12 Kasım 20.00 / DasDas

13 Kasım 15.00 / DasDas

Mitolojik Hikayeler

14 Kasım 11.00 - 13.00 / Yapı Kredi bomontiada 4. Kat

Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor

15 - 16 Kasım 20.00 / Moda Sahnesi

Medea

17 - 18 Kasım 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Beni Sakın Yumruklardan

19 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy

20 Kasım 18.00 / Alan Kadıköy

25. İstanbul Tiyatro Festivali Çevrimiçi Yapımlar 

Tüm çevrimiçi yapımlar 22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında www.passostudio.com adresinden takip edilebilecek. Çevrimiçi yapımların listesi: 

İstanbul Tiyatro Festivali'nin tüm canlı ve çevrimiçi gösterimlerinin tarihleri ve ayrıntıları belirlenmiş durumda. Programın detaylarına ulaşmak için İKSV'nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Biletlerinizi de şimdiden passo.com.tr'den ayırtabilirsiniz. Etkinlik haberlerini de festivalin Instagram sayfasından takip edebilirsiniz.

25. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri

Festivalin onur ödülleri 2021 yılında akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ayşegül Yüksel ve İtalyan yönetmen Pippo Delbono’ya verilecek. 

İstanbul Tiyatro Festivali Tarihi

Hem yerli hem de yabancı dans ve tiyatro topluluklarının, her iki yılda bir izleyicileriyle buluştuğu bir etkinlik İstanbul Tiyarto Festivali. Uluslararası niteliğe sahip olan festival toplamda üç hafta sürüyor. İlk kez 1989 yılında yapılan İstanbul Tiyatro Festivali, 2002 yılından beri iki yılda bir düzenleniyor. 

Festival kapsamındaki topluluklar ve yapımlar, hem sanat dünyasına hem de izleyiciye farklı açılımlar kazandırıyor. Ulusal ve uluslararası alanda çağdaş ve klasik yapımlar, İstanbul Tiyatro Festivali'nin merceğinden sahneye aktarılıyor. 

Festival, düzenli prodüksiyonunun ilkini 2002 yılında, Nazım Hikmet Ran'ın doğumunun 100. yılına özel olarak Genco Erkal'ın yönettiği ve tasarladığı; Nazım'a Armağan isimli yapımla gerçekleştirdi. Bu proje, ileriki yıllarda İstanbul Tiyatro Festivali'ne yerli toplulukların yeni projeler ile katılmalarına olanak sağladı. Böylece festival bir ivme kazandı. 

İstanbul Tiyatro Festivali, farklı ülkeler ve kültürler arasında sanatsal anlamda benzerlikleri, ayrılıkların ve kesişmelerin altını çizmeyi amaçlıyor. Bu nedenle uzun bir süredir ortak yapımlara ağırlık veriyor. Festivalde bu anlamda hayata geçen çalışmalardan biri de 2003 yılında Tanztheater Wuppertal Pina Bausch ile özel bir proje olarak yapılan ve hala dünyayı dolaşmaya devam eden nefes. 2006 yılında, festival kapsamında pek çok topluluğu bir araya getiren 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları da bu çalışmalara örnek oluşturuyor. 

2009 yılında İstanbul Tiyatro Festivali, Barcelona Grec Festivali, Atina & Epidaurus Festivali ve Avignon Festivali ile birlikte Akdeniz Festivalleri Birliği Kadmos’u kurdu. Kadmos, sadece ortak bir prodüksiyon değil, aynı zamanda ortak eğitim alanlarını destekler nitelikte bir birlik olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 

Farklı ülkelerin genç dramaturglarına ve sanatçılarına çeşitli festivalleri izleme imkanı sağlayan bir eğitim projesi olarak "Kadmos Seyahat", Kadmos'un yürüttüğü bir diğer faaliyet. Bunun yanında İstanbul Tiyatro Festivali, “Mediterranean Project” isimli bir eğitim programı daha yürütüyor.

İstanbul Tiyatro Festivali, 1997 yılından bu yana, her yıl bir yabancı ve bir Türk sanatçıya verilen Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü de sunuyor. 

Festival programlarında ise ortak yapımlara, eğitim projelerine ve günümüzün toplumsal sorunlarına yönelik temalara değiniyor. İki yılda bir, gösteri sanatları alanında hem ulusal hem de uluslararası seviyedeki yeni çalışma ve yönelimleri İstanbul'a taşımaya devam ediyor. 


BENZER YAZILAR

5G Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar?

5G teknolojisi nedir, ülkemizde kullanılacak mı, hayatımıza neleri getirecek, ne kadar hızlı?

Hibrit Eğitim Nedir? Hibrit Eğitim ve Teknoloji

COVID-19 salgınıyla hızlandırılan Hibrit eğitim sistemi, dünyadaki ve ülkemizdeki durumu


Paylaş