Neşet Ertaş'ın hayatı film oluyor. Garip Bülbül Neşet Ertaş filminin konusu, oyuncuları, fragmanı ve yayın tarihi hakkında merak edilenler.

2022'de vizyona girmesi beklenen Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi, Neşet Ertaş'ın hayatını konu alıyor. Sinema filminin yönetmenliğini Aşk Tesadüfleri Sever, Gora ve Vizontele filmlerini çeken Ömer Faruk Sorak, senaristliğini de Mert Dikmen ve Fulya Özcan yapıyor. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi, Erol Parlak'ın Neşet Ertaş ile yaptığı röportajdan, görüşmelerinden ve "Garip Bülbül, Neşet Ertaş" isimli kitaptan uyarlanacak. Parlak, aynı zamanda filmin danışmanlığını ve müziklerinin süpervizötlüğünü yapacak. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi Ayrıntıları

Garib Bülbül Neşet Ertaş Film Posteri

Yönetmen: Ömer Faruk Sorak

Yapımcı: Mustafa Uslu

Senarist: Mert Dikmen, Fulya Özcan

Oyuncular: Bektaş Dolu, Ramazan Bağgül

Müzik: Yıldıray Gürgen

Filmin adı ilk başta "Garip Bülbül" olarak belirlenmişti. 2020 Ağustos'ta "Garip Bülbül Neşet Ertaş" olarak güncellendi. 

Mustafa Uslu

“Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu”, “Müslüm” ve “Ayla” gibi sevilen ve ilgi gören filmlere imza atan Mustafa Uslu, çocukluğundan beri Neşet Ertaş'ı kendisine örnek aldığını, ozanın ailesine ulaşamadıkları için adına yazılan kitaptan uyarlanan bir senaryoyla film çekeceğini söyledi. 

Yapımcı Mustafa Uslu, Halk ozanı Neşet Ertaş’ın yaşamını 6 yıldır beyazperdeye aktarmaya çalışıyordu. Uslu, gerçekleştirdiği toplantıda filmin çekimlerinin gelecek Ocak ayında başlayacağını duyurdu. Aynı zamanda filmin yalnızca bir sinema filmi olmadığını, ansiklopedi ve belge niteliğinde bir yapım, türkülerin ve sözlerinin doğru bir şekilde okunduğu bir sinema filmi olacağını söyledi. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş İlk Fragman

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi Ne Zaman Çıkacak?

Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi 21 Ekim 2022 tarihinde vizyona girecek. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Galası Ne Zaman Yapılacak?

Garip Bülbül Neşet Ertaş filminin galası Ertaş'ın vefatının 10. yılında, 25 Eylül 2022'de Kırşehir Şehir Stadyumu'nda yapılacak. Dünyanın her yerinden, 2 bin 500 kişilik saz sanatçısının katılımıyla gerçekleşecek. Galada Erol Parlak yönetiminde, Neşet Ertaş'ın 3 eseri hep birlikte yorumlanacak ve bir rekor denemesi yapılacak. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi Oyuncuları, Neşet Ertaş'ı Kim Oynuyor? 

Usta sanatçıyı Abdal geleneğini sürdüren iki farklı ozan oynayacak. Dram ve biyografi türünde olan filmde Neşet Ertaş'ın Almanya'dan Türkiye'ye kadar olan dönemini Ramazan Bağgül, gençliğini ise Bekteş Dolu canlandıracak. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi Nereden Uyarlanıyor? 

Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi Prof. Erol Parlak’ın, can dostu Neşet Ertaş ile yaptığı röportajdan, görüşmelerinden ve Neşet Ertaş'ın kendisinin de hayattayken katkıda bulunduğu "Garip Bülbül, Neşet Ertaş" isimli iki ciltten oluşan kitaptan uyarlanıyor. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi Hangi Dönemde Geçiyor?

Film, Neşet Ertaş'ın döneminde geçiyor; 1948'lerden başlayıp 2000'lere kadar uzanıyor. Filmde, Anadolu’daki abdal geleneğine de yer verilecek. Bazı kısımlarda dönem sanatçıları da filme dahil olacak. Şimdilik Sadık Doğanay, Çekiç Ali, Aşık Mahzuni Şerif, Hacı Taşan, Muharrem Ertaş gibi ozanlar, Türkan Şoray ve Zeki Müren gibi sanatçıların kurguda yer alacağı biliniyor. Filmde Mahzuni'yi, torunu Yiğit Mahzuni canlandıracak. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Nerede Çekilecek?

Garip Bülbül Neşet Ertaş filminin çekimleri Almanya, İç Anadolu yöresi, Kırşehir, Kaman, İstanbul ve Ankara'da yapılacak. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Filmi İçin Ne Kadar Bütçe Ayrıldı?

Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi için toplamda 20-21 milyon kadar bir bütçe ayrıldı. 

Neşet Ertaş'ın Ailesinin Film Hakkındaki Görüşleri

Halk ozanının ailesi film çekimi hakkında, Neşet Ertaş'ın bu tip projelere izni olmadığını söyleyerek yapımcıya tepki gösterdi.

Neşet Ertaş'ın Ailesinin Film Hakkındaki Açıklaması:

“Merhum Neşet Ertaş’ın hayatının sinema eseri olarak çekilmesi yönünde bazı film yapımcısı kişi ve kuruluşlar tarafından çalışmalar yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız. Öncelikle belirtelim ki, Neşet Ertaş’a hayatta iken defalarca bu tür teklifler gelmesine rağmen, kendisi ile ilgili sadece belgesel yapılmasına rıza göstermiş, sinema filmi konusuna asla müsaade etmemiştir.

Bu konuyu vasiyet olarak bize emanet ettiği için, biz de babamızın çizgisinden ayrılmadığımız için, müsaade etmemiz zaten mümkün değildir.
Gelişmelere göre gereken tüm yasal ve hukuki adımlar atılacaktır.”

Mustafa Uslu, Neşet Ertaş'ın ailesiyle görüşme yapacaklarının haberini verdi. 

Neşet Ertaş'ın Hayatı Kısaca

"Bozkırın Tezenesi", saz ve söz ustası, Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi Neşet Ertaş, yaşamı boyunca 400 plak ve birçok kasete imza attı. "Garip" mahlasıyla birçok şiir yazdı. 1938 yılında Kırşehir'de doğmuştu, 2012 yılında İzmir'de vefat etti. 

İlkokul yıllarında ilk olarak keman, sonra da bağlama çalmayı öğrenen Neşet Ertaş, babası Muherrem Ertaş ile birlikte düğünlere katıldı ve saz çalarak türküler söyledi. Bu şekilde başlayan müzik hayatı, 1957 yılında İstanbul'a gelmesiyle ilerledi. Burada ilk plağını "Neden Garip Ötersin Bülbül" adlı türkü ile çıkardı. 

Plağının sevilmesiyle iki yıl İstanbul'da çalıştı, ardından Ankara'ya yerleşti. Askerliğini yaptıktan sonra Ankara'da Leyla adında bir kızla evlendi fakat evliliği uzun sürmedi. 7 yıl sonra ayrıldılar ve 1978 yılında Neşet Ertaş, alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak parmaklarından felç geçirdi. Tedavi olmak için kardeşinin yanına Almanya'ya gitti. 

Süleyman Demirel zamanında kendisine "Devlet Danatçısı" ünvanı sunuldu fakat bunu bir ayrımcılık sayarak her sanatçının bir devlet sanatçısı olduğunu söyledi ve bu teklifi geri çevirdi. Bu dönemden sonra Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri'ne alındı ve "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edildi. 2011 yılında da İTÜ tarafından verilen "Fahri Doktora" ödülünü aldı. Eserleri ve hayatı Doç. Dr. Erol Parlak sayesinde iki ciltlik bir kitaba aktarıldı. 

25 Eylül 2012'de İzmir'de vefat ettiğinde, hastanede ileri evre prostat kanseri tedavisi görüyordu. Naaşı ise Kırşehir Bağbaşı Mezarlığı'nda, babasının mezarının yanında bulunuyor. 

Kırşehir'de ve Türkiye'nin birçok noktasında adına açılmış kuruluşlar var. Ayrıca Neşet Ertaş dünyanın, robot heykeli yapılan ilk saz sanatçısı olma ünvanına da sahip. Dünyaca tanınan heykel sanatçısı Adil Çelik, Ertaş'ın bir Android heykelini de yaptı ve bu çalışma Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde sergileniyor. 

Garip Bülbül Neşet Ertaş Kitabı

Erol Parlak tarafından Neşet Ertaş'ın hayatını anlatmak üzere yazılmış ve 2013 yılında ilk baskısı yapılmış olan iki ciltlik bir kitap. İlk cildinde çoğunlukla Abdallık geleneğinden ve Neşet Ertaş'ın yaşamından bahsediliyor. İkinci cildinde ise halk ozanının türküleri ve şiirleri yer alıyor. Kitabın sonunda türküler, Neşet Ertaş'ın da yardımıyla kendi çaldığı şekilde notaya dökülmüş. 

Erol Parlak

Neşet Ertaş hakkında kitap yazan ve Garip Bülbül Neşet Ertaş filminde danışmanlık yapan Erol Parlak, bir akademisyen ve halk müziği sanatçısı. 


BENZER YAZILAR

Fatma Dizisi

Netflix'in yeni dizisi olan Fatma'nın hikayesinin, konusunun ve karakterlerinin incelemesi.

Akira Kurosawa'dan Rashomon

Uzak doğu sinemasının gelişimine öncülük eden film Rashomon'un idea ve felsefesine genel bir bakış.


Paylaş