Çember, Aaron Hann ve Mario Miscione tarafından yazılan ve yönetilen 1 saat 27 dakikalık Amerikan bilim kurgu, psikolojik korku-gerilim filmi. Netflix'ten filme ulaşabilirsiniz.
IMDb Puanı: 6.1
Circle Çember Filminin Konusu Nedir?
Bir buçuk saat sadece aynı noktada geçen Circle, 2015 yapımı bir film. Aynı noktada geçmesi başta sıkıcı gelebilir ancak hiç öyle değil. Birbirini hiç tanımayan elli kişinin bir çember içinde uyanması ve birbirlerini öldürerek hayatta kalması gerekiyor. Öldürmek için silah veya şiddete ihtiyaçları yok, fazla oy alan kişi çemberden çıkamıyor. Peki bu kararı neye göre alıyorlar? İşte psiklojik gerilim tam burada devreye giriyor. Karar vermeleri için hiçbir sebepleri yok, sadece birbirlerini dinliyorlar ve orada herkesin aslında verdiği farklı mesajlar var.
Çemberin içinde olan kimse kendi alanından kıpırdayamıyor, ilerleyemiyor veya etrafına müdahale edemiyor. Filmin başında ne olduğunu anlamak biraz zaman alıyor ancak karakterlerin de ne olduğunu anlaması sizinle eş zamanda gerçekleşiyor. Bu yüzden kendinizi o çemberin içinde hissetmeniz ve çaresizliği biraz olsun tatmanız bu şekilde sağlanıyor.
Filmin kendine özgü bir havası olduğu için izlemeyi bırakamıyor ve sonunu merak ediyorsunuz. Aslında basit bir yapım gibi gözükse de işlediği konular başarılı yönleri olmasını sağlamış. Karakterlerin mimikleri ve o gergin hava aslında sizin de içten içe karar vermenizi sağlıyor. ''Ya orada olsaydım, ne karar verirdim?'' düşüncesini izleyicilere geçirebilmiş.
Circle Çember Filminin Oyuncu Kadrosu
Aslında burada bir oyuncu kadrosu saymak çok zor. Çünkü çemberin içinde elli kişi var ve hiçbiri başrol değil. Sadece aralarında geçen konuşmalar, verdikleri mesajlar karakterleri bir anlığına ön plana çıkarıyor. Karakterler hayatlarımız boyunca karşımıza çıkabilecek, bizden biri gibi seçilmiş ve samimiyet duygusu filmin alt yapısına işlenmiş. Ünlü isimlerin burada olmamasının sebebi psikolojik açıdan kendinizi rahatsız hissetmenize sebep oluyor. Çünkü onlar bizler gibi ve insana insanı anlatıyor.
Yine de hikayenin göze çarpacak olan isimlerini paylaşmak istiyoruz:
Allegra Masters / Hamile Kadın
Michael Nardelli / Eric
Jordi Vilasuso / Asker
Carter Jenkins / Üniversite Öğrencisi
Circle Çember Filminin Verdiği Alt Mesajlar Nedir?
Film, her yönüyle incelediğimizde bile farklı, sıradanlıktan uzak ve mesajları iletmeyi başarabilmiş. Heyecan ne çok üstte ne çok altta, farklı bir yapım arayanların sevebileceği nitelikte. Özellikle bu elli kişiden oluşan grupta azınlık görülen kişilere yer verilmiş olması, akıllıca seyirciye her bireyin ne olursa olsun değerli olduğunu anlatması kesinlikle filmin niteliğini arttırıyor. Bu elli kişinin içinde bir hamile, bir çocuk, ateist, eşcinsel, müslüman, ırkçı, zengin ve toplum tarafından kimlik olarak algılanan ancak kimlikten çok ayrımcılığa yol açan birçok kavram işlenmiş. Bu grup her şeyin sonucunda kurtarılmaya değer bir kişi arıyor. Ve karar vermeleri ne kadar zor olsa da en sona bir hamile ve bir çocuk bırakmak konusunda uzlaşıyorlar.
Ama sonu istenilen gibi bitmiyor. Film gerçekten insan dürtülerinin çoğunu yansıtmış, içine biraz yalan biraz hayatta kalma isteği ve biraz da bencillik sıkıştırmış. 1 saat 27 dakikalık yolculuğunuzda; insan psikolojisinin derinlerine inebilir, vicdanınızın sesiyle karar vermeye çalışabilir ya da hayatlarınızın bazı parçalarını görebilirsiniz. Filmin sonu havada kalmış, alelade şekilde yapılmış ancak bütününe bakıldığında izlenmeye değer gibi gözüküyor.
BENZER YAZILAR
Sinemanın Zalim Kışkırtıcısı: Abbas Kiyarüstemi Sineması
İslami Devrim zamanında, rejimin baskısı altında film yapan İranlı yönetmen Kiyarüstemi ve onun; Köker üçlemesi film serisinin son filmi olan Zeytin Ağaçları Altında filmi.
Workin' Moms
Yeni doğum yapmış ancak çalışmaya devam eden annelerin eğlenceli serüvenini anlatan bir dizi incelemesi.