Yapay zeka sayesinde içimizden gerçekleştirdiğimiz sessiz konuşmalarımızı kelimelere dönüştürebilen bir cihaz

“AlterEgo sayesinde kendimi bir uzaylı gibi hissediyorum” - Arnav Kapur, AlterEgo yaratıcısı

Günümüzde teknolojiler insanlar tarafından sıkça kullanılmakta ve hayatımızda önemli yer tutmakta. İnsanlar artık teknolojiyle iç içe bir yaşam sürmekte. Hatta bazen insanların teknolojileri değil, teknolojilerin insanları yönettiği bile düşünülmekte. İnsanların teknolojileri kontrol etme biçimleri ve kullanımları farklı şekillerde olabilmekte.

Amerika’nın en başarılı üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yer alan araştırmacılar, yapay zeka teknolojisinden faydalanarak insanların iç konuşmalarını ve iç düşüncelerini yazıya dönüştüren AlterEgo adında, tüketici cihazlarını içeren teknoloji tabanlı icatlara verilen Lemelson-MIT Öğrenci Ödüllü bir cihaz geliştirdi. 

AlterEgo Nedir?

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğrencilerden Arnav Kapur ve ekibi tarafından geliştirilen AlterEgo, düşünceleri cümlelere çeviren sessiz bir konuşma cihazı. Aynı zamanda insan ve makine etkileşiminin net bir şekilde görüldüğü örnek bir ürün niteliğinde.

Bu cihaz, takılabilir, giyilebilir bir teknoloji ürünü olmakla beraber; baş, boyun ve çene çizgisi etrafına tutturulur ve kişinin ses çıkarmasına gerek kalmadan, yani konuşmadan içimizden söylediğimiz kelimeleri çevirir.

AlterEgo'nun ana amacı, insanları bilişsel olarak güçlendirmek, insanların birbirleriyle iletişim kurma biçimini değiştirmek ve etkileşimin dışsal bir şeyden ziyade içsel olduğu dijital bilgilere (örneğin uygulamalar) gizli bir ağ geçidi sağlamaktır.

AlterEgo Nasıl Çalışıyor?

AlterEgo yüzün 4 farklı bölgesine temas eden bir cihaz. Bu 4 farklı bölge, araştırmacıların yaptıkları deneye katılan denekler sayesinde belirlendi. 

Araştırmacılar 16 adet elektrik sinyallerini algılayan cihazı deneye katılan deneklerin yüzüne yerleştirdi. Sessiz konuşma sürecinde beyinden kaslara sinyal gönderilerek sinyaller toplandı ve cihaz tarafından işlendi. Deneklerin aynı kelimeleri tekrar etmeleri sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, herhangi bir kelime söylendiğinde yüzün ayırt edici sinyal bölgeleri tespit edildi. AlterEgo bu sayede de kullanıcının cildine bağlı elektrotlar aracılığıyla sesi duymak ve yanıtlamak için kemik iletim sistemi kullandı. 

Cihaz, sessiz konuşma esnasında oluşan bu sinyalleri kelimelere dönüştürmek adına yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor. AlterEgo her ne kadar beyin ve zihin okuyor gibi gözükse de, aslında sadece yüzümüzdeki kasların hareketini okuyor ve algılıyor. Daha sonra bu hareketleri kelimelere dönüştürüyor.

İlk olarak çok fazla kelime içermeyen konuşmalar üzerinde %92 oranında başarılı olan cihaz, ilerleyen aşamalarda daha karmaşık konuşmaları algılayabilmesi adına geliştirilmeye devam ediyor.

Engelli Bireyler İçin Oldukça Büyük bir Fırsat

AlterEgo’nun özellikle engelli bireylere büyük kolaylık sağlayacağı düşünülüyor. Konuşma veya işitme engeli bulunan insanlar, felç geçirmiş insanlar veya SMA gibi kas hastalığına sahip bireyler için AlterEgo gerçek zamanlı iletişim kurma yeteneklerini onlara bir miktar da olsa geri verebilir. Bunun yanında cihaz günlük hayat için de WiFi aracılığıyla akıllı telefonlara bağlanabilir ve akıllı ev asistanlarını sessizce kontrol edebilme imkanı tanıyabilir.

Hazır ve normal bir takım verileri kullanarak çalışan yapay zeka teknolojileri üretmek daha kolayken, AlterEgo gibi, kullanıcının konuşma verilerini algılayıp dönüştürebilecek bir cihaz ortaya çıkarmak oldukça zorlu. Bundan dolayı doğru verinin toplanması bu anlamda kritik. Bu anlamda da hem veri çeşitliliğini arttırmak ve doğru algılamaya yönelik geliştirmeler devam etmekte.

AlterEgo insan hayatına özellikle de engelli insanların hayatına dokunacak, insan-makine etkileşiminin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor ve başarılı bir ileri teknoloji örneği alarak yer alıyor.

Kaynaklar:

https://www.wearable-technologies.com/2019/08/alterego-wearable-that-lets-you-give-voice-command-by-reading-your-unspoken-thoughts/

https://www.media.mit.edu/projects/alterego/overview/

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sahver-kaya/alterego-40822048

https://www.fastcompany.com/90525270/skyrocket-your-career-by-paying-attention-to-these-3-things

 


BENZER YAZILAR

Art Beyond Space: “Human Kind” : Uzay Ötesi Sanat

Crew Dragon roketi ile uzaya giden sanat eseri "Human Kind" ve sanatçı Tristan Eaton.

Çoklu pozlama tekniği nedir? Örnekleri

"Fotoğraf sanat mıdır, hangi durumlarda sanat olur?" sorusuna cevap bulabileceğimiz uygulama alanlarından bir tanesi.  


Paylaş