Marvel Sinematik Evreni(MCU) severlerinin Natasha Romanoff (Black Widow / Kara Dul) karakteriyle 2010 yılında ilk kez tanıştıkları andan itibaren bekledikleri solo filmi sonunda geldi. Aradan geçen 11 yıl ve filmin *spoiler* karakterin ölümünden sonra gelmiş olması Marvel'ı eleştirilerin odağı haline getirmiş olsa da MCU'nun en sevilen karakterlerinden birinin geçmişine dair sorulara sonunda bazı yanıtlar bulunmuş oldu. Peki beyaz perdede muhtemelen son kez göreceğimiz Natasha'nın bir elveda niteliğindeki bu hikayesi bizlere ne anlatıyor?
Black Widow (2021)
Yönetmen: Cate Shortland
Senaryo Yazarı: Eric Pearson
Oyuncular: Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour, Olga Kurylenko, Ray Winstone, Rachel Weisz, O-T Fagbenle
Süre: 134 dk
Puan:
IMDb: 6.9 / 10
Rotten Tomatoes: 81 / 100
Filmin Orijinal Müzikleri ve Besteleyen: "Black Widow" - Lorne Balfe
Black Widow Konusu:
Film, karakteri son kez izlediğimiz Avengers: Infinity War (2018) ve Avengers: Endgame (2019) filmlerinin öncesinde geçiyor. Filmin başında bizi karşılayan, "İç Savaş" sonrası dağılmış bir ekip ve bir kaçak olarak bir başına hareket etmek zorunda kalan Natasha oluyor. Black Widow; Avengers ekibine katılmadan önceki geçmişine ait "şeytanlarının" yeniden ortaya çıkması üzerine, "aile"siyle yeniden biraraya gelmek zorunda kalan Natasha'nın; Kırmızı Oda'yı sonsuza dek yok etmek adına vereceği mücadeleyi, bu yolculukta kendiyle ve "aile"siyle ilgili keşfedeceklerini konu alıyor. Film her şeyden önce "Black Widow" karakterinin neden, nasıl olduğu kişiye dönüştüğünü; en önemlisi ise "Natasha"nın "kim" olduğunu anlatıyor.
Black Widow Fragman:
Black Widow Filminin Yönetmeni Cate Shortland Kimdir?
Cate Shortland, Avusturyalı film yönetmeni ve senaryo yazarı. Ödüllü kısa filmleri ve yönettiği televizyon şovlarının ardından 2004’te ilk uzun metraj filmi Somersault’ı çekmiş; film, 2004 Cannes film festivalinde gösterilmiş ve ardından 15 ülkede gösterime girmiş. Kariyeri boyunca toplamda 4 filme imza atan Shortland; Sommersault (2004)’un ardından Lore(2012), Berlin Syndrome (2017), son olarak da Black Widow(2021) filmleriyle karşımıza çıkar. Avustralya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi En İyi Yönetmen Ödülü gibi birçok ödülün de sahibi olan yönetmenin; Sommersault filminin 41 ödül 15 adaylığı, Lore filminin 34 ödül ve 34 adaylığı, Berlin Syndrome filminin ise 1 ödül ve 23 adaylığı bulunur.
Filmlerinde kadın başrollerle çalışarak hikayelerinde zorlu yaşantılarındaki mücadelelerini, içsel serüvenlerini ile kendileriyle olan savaşlarını işleyen ve karakterin kendisine odaklanmaktan hoşlandığını belirten Shortland; “kadınların zihninde varolan iç manzarayı” sevdiğini ifade eder.
Shortland’in Black Widow filminin yönetmenlik koltuğuna oturmasında ise “Lore” filminin payı büyük. Film, Nazi dönemi Almanya’sında kardeşlerini kurtarmak için ve güvenliklerini sağlamak adına çabalayan genç bir kızın yolculuğunu anlatır. Filmde işlenen masumiyetin kaybı, çocukluktan yetişkinliğe geçiş, cinsel farkındalık, kişisel yolculuk, içe bakış, aile, fedakarlık temaları ve işlenişleri; Black Widow karakterine hayat veren Scarlett Johansson’ın dikkatini çekmiş ve karakterinin kendi solo filminde birlikte çalışmalarının önünü açan etmen olmuş.
Şiddetin Gerçekliği
Cate Shortland; karakterin ve hikayenin gerçekliğine çok önem verildiğini, aksiyon sahnelerinin de bu gerçekliği yansıtması açısından filmde çok önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Dövüş sahnelerinde alınan her darbenin, karaktere vereceği hasarın ve her zorlanışının izleyici tarafından "hissedilebilmesinin" en büyük hedeflerinden olduğunu belirten yönetmen; aksiyon sahneleri, büyük patlamalar ve uzun dövüş sekansları içinde hikayenin kalbine sadık kalma yöntemlerinden birinin de bu gerçekliği korumak olduğunu söylüyor.
Natasha'nın Serüveni
Yıllar boyu Avengers ekibinin bir üyesi, Black Widow(Kara Dul) kod ismiyle çalışan bir ajan olarak izlenilen, macerada tamamlanması gereken görevde üzerine düşeni yapan bir parça olarak görülen karakter; Black Widow filminde tüm bu rollerin altında olduğu kişi, kendi hikayesinin ve dünyasının odağında bulunan, örmek zorunda bırakıldığı duvarları yıkılmış ve geçmişiyle yüzleşmeye hazır olan bir "Natasha" olarak izleyici karşısına çıkıyor.
Filmlerinde özellikle aile dinamiklerini işlemeyi seven Marvel, bu filminde de "aile"nin anlamı ve onu oluşturan etmenler üzerinde duruyor. Natasha'nın rofesyonel bir ajan, bir suikastçi olmadan önceki dönemiyle, çocukluğuyla tanıştırıyor. Yaptıkları, duyduğu pişmanlık ve atmayı göze aldığı adımlarla karakteri karşı karşıya getiriyor; değişip dönüştüğü kişiyle kat ettiği yol, kırdığı zincirleri ve sardığı yaralarıyla Natasha'nın hikayesindeki boşlukların dolmasını, kendi iç serüveninin bir son noktaya varmasını sağlıyor.
Filmi Anlamak İçin Diğer Marvel Filmlerini İzlemek Gerekiyor Mu?
Hayır. Film, Natasha'nın hayatı üzerinden ilerleyen, kendi içinde anlatılıp son bulan bir hikayeyi anlatıyor. Bu yüzden filmi anlamak için diğer filmleri izlemiş olmak gerekmiyor. Fakat karakteri daha iyi tanımak ve bütün bir yolculuğunu takip etmek isteyenler, kronolojik olarak;
- Iron Man 2 / Demir Adam 2 (2010),
- Marvel’s The Avengers / Yenilmezler (2012),
- Captain America: The Winter Soldier / Kaptan Amerika: Kış Askeri (2014),
- Avengers: Age of Ultron / Yenilmezler : Ultron Çağı (2015),
- Captain America: Civil War / Kaptan Amerika : İç Savaş (2016),
- Black Widow / Kara Dul (2021),
- Avengers: Infinity War / Yenilmezler : Sonsuzluk Savaşı (2018),
- Avengers: Endgame / Yenilmezler: Son Oyun (2019) filmlerini izleyebilirler.
"Faz 4"ün Öncüsü
Marvel'ın 4. fazını başlatmak için seçmiş olduğu filmin, geçmiş bir macerayı ve ölen bir karakterin hikayesini anlatıyor olması şaşırtıcı olabilir. Fakat Scarlett Johansson'ın hayat verdiği "Natasha Romanoff" karakteriyle yolun sonuna gelinmiş olsa da, bu filmle beraber tanıtılan yeni karakterlerin bir süre daha izleyici karşısında olacağı kesin. Bu, "Black Widow" filmlerinin sonunun gelmediğinin veya bu ünvanın Natasha'dan sonra kaybolmayacağının da bir göstergesi olabilir.
*Spoiler* Filmin sonunda verilen bir ek sahnede filmin ve karakterlerin, Faz 4'te işlenecek bir konuya bağlandığı görülüyor. Bu konuya hakim olmak için Marvel'ın dizilerinden "The Falcon and the Winter Soldier" ve gelecek "Hawkeye" dizilerinin izlenmesini önerebiliriz.
Filmin beğenilen açılış müziğini dinlemek isterseniz; Malia J’in, Nirvana’nın “Smells Like Teen Spirit” şarkısının yorumlamasına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Widow_(2021_film), https://en.wikipedia.org/wiki/Cate_Shortland, https://amp.abc.net.au/article/100277936, https://www.indiewire.com/2021/07/black-widow-violence-fighting-1234645982/, https://www.polygon.com/interviews/22559525/black-widow-director-cate-shortland-interview
BENZER YAZILAR
Gerçeğin Gerçekle Kurgulanması: Close Up
Gerçeğin gerçekle kurgulanmış hali olan Close Up filminin konusu ve incelenmesi.
Ali Atay: Mizahın Göz Renkleri
Ali Atay’ın yönetmenlik kariyeri boyunca çektiği ve yazdığı filmlerdeki bakış açısını ve hayatının buna ne derecede yansıdığını inceledik.