Bong Joon-ho'nu jüri başkanlığında 1 Eylül'de başlayan Venedik Film Festivali'nden öne çıkan beş film hakkında bilgiler.

Bu yıl 78.’si gerçekleştirilen Venedik Film Festivali 1 Eylül tarihinde başladı. Ana yarışmanın jüri başkanlığını, en son 2019’da çektiği Parasite filmiyle adından söz ettiren Bong Joon-ho yaparken jüri kadrosunda Nomadland filmiyle En İyi Yönetmen Oscar’ını alan ikinci kadın olan Chloé Zhao ve oyuncu-şarkıcı Cynthia Erivo gibi isimler bulunuyor. Ayrıca, Chloé Zhao, bir önceki Venedik Film Festivali’nde Nomadland filmi ile Altın Aslan ödülünü kazanmıştı.

Geçtiğimiz yıl salgın gölgesinde gerçekleştirilen festival, bu yıl daha fazla katılımcıyla ve daha geniş bir kapsamda gerçekleştiriliyor. Festival ana yarışma, yarışma dışı gösterim ve Horizons isimli özel bir seçkiden oluşuyor. 11 Eylül’de son bulacak festivalde toplamda 92 tane film gösterilecek. Bu filmler arasında uzun süredir ertelenen ancak bu sonbaharda seyirciyle buluşacak Denis Villeneuve’nin Dune filmi, Edgar Wright, Jane Campion ve Paul Schrader gibi yönetmenlerin yeni filmleri bulunuyor.

Festivalde şimdiye kadar gösterilen veya önümüzdeki günlerde gösterilecek filmlere dair çeşitli bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz:

1-Madres Paralelas

Yönetmen: Pedro Almodóvar

Senarist: Pedro Almodóvar

Oyuncular: Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón

Madres paralelas Fragmanı

2019 yılında gerçekleştirilen 76. Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü kazanan Pedro Almodóvar’ın yazıp yönettiği Madres paralelas festivalin açılışını yapan film oldu. Yönetmenin birçok filminde birlikte çalıştığı Penélope Cruz bu filmde de başrolde yer alıyor. Film, farklı yaşlardaki iki kadının doğum yaptıkları sırada hastanede tanışıp yakınlaşmasını anlatıyor. Filmin geçtiğimiz haftalarda yayınlanan afişi ise ilk paylaşıldığında Instagram tarafından topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırılmıştı ve Instagram sonradan bu konu hakkında özür dilemişti.

Festivalin güçlü bir açılış yapmasını sağlayan film beş dakika boyunca ayakta alkışlanmış. Variety’nin aktardığına göre Madres paralelas, Almodóvar’ın Todo sobre mi madre (Annem Hakkında Her Şey) filminden beri en iyi filmi. Ayrıca, Penélope Cruz’un filmdeki performansı fazlasıyla övülüyor. Madres paralelas, yönetmenin son filmlerine kıyasla biraz daha ciddi bir tona sahip. Film, hem annelik üzerine ilginç bir hikaye aktarıyor hem de İspanya’nın tarihine göndermeler yapıyor. İki ana kadın karakterinin hayatlarının birbirine bağlanma sürecini anlatan filmin hikayesi birdenbire hiç beklenmedik yerlere evriliyor.

2-The Lost Daughter

Yönetmen: Maggie Gyllenhaal

Senarist: Maggie Gyllenhaal (Elena Ferrante’nin aynı adlı kitabından uyarlayarak)

Oyuncular: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Oliver Jackson-Cohen, Paul Mescal

(Filmden Olivia Colman ve Dakota Johnson.)

Festivalin ana yarışma bölümünde gösterilen The Lost Daughter, oyuncu Maggie Gyllenhaal’ın ilk yönetmenlik denemesi. Film, İtalyan yazar Elena Ferrante’nin aynı adlı kitabından uyarlan. Filmin çekimleri ise 2020 yılının sonbaharında Spetses isimli bir Yunan adasında gerçekleştirilmiş. Elena Ferrante’nin ünlü Neapolitan serisinin aksine bu film, kitapların orijinal dili olan İtalyanca değil İngilizce olarak çekilmiş.

Ünlü bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde özellikle başroldeki Olivia Colman'ın performansı konuşuluyor. Kitabın psikolojik gerilimle birlikte olan dramatik özelliğini hem Gyllenhaal’un kamerasının hem de Olivia Colman’ın oyunculuğunun çok iyi yansıttığı söyleniyor. Colman’ın karakteri Leda’nın gençliğini ise filmde Jessie Buckley canlandırıyor. Filmde Leda tatildeyken tanıştığı genç anne Nina üzerinden kendi anneliğiyle ilgili çıkarımlara varıyor. Böylece The Lost Daughter, yine annelik üzerine bir film.

3-Spencer

Yönetmen: Pablo Larraín

Senarist: Steven Knight

Oyuncular: Kristen Stewart, Timothy Spall, Sean Harris, Sally Hawkins, Jack Farthing

Spencer Fragmanı

Spencer, Galler Prensesi Diana’yı ve Prens Charles ile olan evliliğinde yaşadıklarını anlatıyor. Kristen Stewart’ın Prenses Diana’yı canlandırdığı film, açıklandığından beri merakla beklenmekteydi ve filmin afişi çok ses getirmişti. Filmin yönetmeni ise daha önce Jackie Kennedy ve Pablo Neruda gibi ünlü isimlerin de hayat hikayelerine veya hayatlarının bir bölümüne odaklanan filmler çekmiş bir isim olan Pablo Larraín.

Pablo Larraín, filmde daha çok Prenses Diana’nın iç dünyasına odaklanmış. Film, Prenses Diana’nın sadece eşi Prens Charles ile olan gergin ilişkisini değil, aynı zamanda Diana’nın kraliyet ailesine olan bakış açısını da aktarmış. Pablo Larraín’in annesi için çektiğini söylediği film Diana’nın kendini bu hayattan kurtarma mücadelesini gösteriyor. Diana rolüyle çok beğenilen Kristen Stewart'ın ise karakterinin yaşadığı bütün buhranları ekrana yansıtabildiği söyleniyor.

4-Last Night In Soho

Yönetmen: Edgar Wright

Senarist: Edgar Wright, Krysty Wilson-Cairns

Oyuncular: Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Diana Rigg

The Last Night In Soho Fragmanı

Kendine has hızlı zoomları ve montajları ile tanınan ünlü İngiliz yönetmen Edgar Wright’ın yeni filmi olan Last Night In Soho, Venedik Film Festivali’nde yarışma dışında gösterimi yapılan filmlerden biri. Filmin, başrolünde son yılların en öne çıkan oyuncularından, en son The Queen’s Gambit isimli dizisiyle pek çok ödül kazanmış Anya Taylor-Joy bulunuyor. Tür olarak psikolojik korku olan filmde günümüzden geçmişe gidip 1960’lardaki idolünün yerine geçen genç bir kadın anlatılıyor.

IndieWire’ın aktrardığına göre The Last Night In Soho, Edgar Wright’ın daha önceki filmlerinden daha farklı bir tona sahip. Özellikle yönetmenin filmlerinin kurgusundaki o hız ve hiperaktivite yerini daha sakin bir akışa bırakmış durumda. Filmin tür olarak romantikten korkuya güzel geçişler yaptığı söylense de filmin senaryosundaki çeşitli ögeler ve bunların kullanılışı pek fazla beğenilmemiş.

5-Scenes From A Marriage

Yönetmen: Hagai Levi

Senarist: Hagai Levi, Amy Herzog (Ingmar Bergman’ın aynı adlı mini dizisinden uyarlayarak)

Oyuncular: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Sunita Mani, Nicole Beharie

Scenes From A Marriage Fragmanı

Scenes From A Marriage, ilk gösterimini Venedik’te yapmış olan beş bölümlük bir HBO mini dizisi.  Dizi, İsveçli ünlü sinemacı Ingmar Bergman’ın aynı adlı altı bölümlük dizisinden uyarlanmıştır. Başrollerinde daha önce A Most Violent Year isimli 2014 yapımı filmde birlikte yer alan Oscar Isaac ve Jessica Chastain bulunmaktadır. Bu uyarlama, günümüzde Amerika’da yaşayan bir çifte odaklanmaktadır.

Dizinin iki başrol oyuncusunun festivaldeki kırmızı halı görüntüleri fazlasıyla gündem olmuştu. Bazı seyirciler ve eleştirmenler Oscar Isaac ve Jessica Chastain’in oyunculuklarını ve uyumlarını fazlasıyla beğense de dizinin aslında kaynak materyalden pek de uzaklaşmamış olmasını beğenmemiş. Her ne kadar farklı bir ülkede ve farklı bir dönemde geçse de orijinal dizide olduğu gibi iki ana karakter de fazlasıyla entellektüel ve üst sınıf. Ancak, diziyi her haliyle çok beğenen seyirciler de var. Zaten, dizinin Rotten Tomatoes puanı 100%'den başlamış durumda.

Kaynakça:

https://variety.com/2021/film/reviews/parallel-mothers-review-penelope-cruz-pedro-almodovar-1235053525/

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/maggie-gyllenhaal-directorial-debut-the-lost-daughter-pandemic-1235001945/

https://www.thewrap.com/the-lost-daughter-film-review-maggie-gyllenhaal-olivia-colman-dakota-johnson/

https://deadline.com/2021/09/spencer-venice-film-festival-review-kristen-stewart-finds-the-private-diana-in-pablo-larrains-superb-royal-breakup-drama-1234825978/

https://www.indiewire.com/2021/09/last-night-in-soho-review-edgar-wright-1234662240/

https://variety.com/2021/film/reviews/last-night-in-soho-review-1235056373/

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-reviews/scenes-from-marriage-2021-1235008527/


BENZER YAZILAR

New Amsterdam

Gerçek hayat hikayelerinden uyarlanmış, kanser hastası olan medikal direktörün başrolünde olduğu, tıbbi drama türündeki NBC yapımı televizyon dizisi.

2021 Cannes Film Festivali'nden Öne Çıkan Beş Film

Spike Lee'nin jüri başkanlığında 6 Temmuz'da başlayan festivalden öne çıkan beş film hakkında bilgiler


Paylaş