Bu haftaki içeriğimizde, müzik tarihinde bıraktıkları izlerle, '27' gibi çok erken bir yaşta aramızdan ayrılan müzik efsanelerinden bahsedeceğiz.

27'ler Kulübü Nedir?

Yaptıkları şarkılar, yazdıkları sözler ve ürettikleri albümleri ile müzik tarihine adını yazdırmayı başarmış, hepsi de melankolik, tutkulu, dünya ile arasındaki bağı henüz çözemeyen yaralı ruhların kulübü. Her biri ayrı ayrı ama aynı yaşta aramızdan ayrılan, ölüm sebepleri alkol, uyuşturucu, cinayet, intihar olarak gösterilse de ardında çeşitli spekülasyonlar bırakan bu efsaneleri her birlikte yakından tanımaya ne dersiniz?

27'ler Kulübü Üyeleri 

1. Janis Joplin (1943-1970) 

Amerikalı söz yazarı ve şarkıcı Janis Joplin, ''Çiçek Çocuklar'' hareketinin yaygınlaştığı 60'lı ve 70'li yıllarda popüler olmuş bir isimdir. 14 yaşından beri farklı tarzı ile okuduğu okullarda alay konusu olan ve akran zorbalıklarına maruz kalan şarkıcı, bu dışlanmışlık psikolojisinden kendini kurtarmak adına kendini müziğe adadı. 

Müzik yaşamında gerek solo, gerek popüler müzik şirketleri ile yaptığı çalışmalarla adını duyurdu. Müzik kariyerinde yükseldikçe özel hayatında da alkol ve eroin bağımlılığı yüzünden düşüşe geçti. 1969 tarihli ''Pearl'' adlı albümünün piyasaya çıktığını göremeden, yüksek doz eroin kullanımı sonucu hayatını kaybetti. Geriye eşsiz sesi ile bıraktığı muhteşem şarkılar kaldı.

2. Amy Winehouse (1983-2011)

Soul, jazz ve R&B türünde şarkılar icra eden ve 2003 senesinde ilk solo albümü ''Frank''i piyasaya süren müzisyen, şöhret basamaklarını oldukça hızlı bir şekilde tırmandı. 2008 yılında ''Rehab'' albümü ile gecede 5 adet Grammy kazanarak bir rekora imza attı. ''Back to Black'' şarkısı bugün hala dinlenme rekorları kırmaktadır.

Yahudi bir ailede dünyaya gelen ve çok küçük yaşlarda ailesi tarafından müziğe yönlendirilen Winehouse, müzik yaşamındaki başarısını ne yazık ki özel yaşamında gösteremedi. Olaylı bir şekilde bir ayrılıp bir barıştığı kocası Blake ile olan ilişkisi, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, hem psikolojik hem de fizyolojik olarak Amy'i altüst etti. 2011 tarihinde Londra'daki evinde ölü bulunan sanatçı, ardında ölümü ile ilgili çeşitli spekülasyonlar bıraksa da, gelmiş geçmiş en iyi jazz solistlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

3. Brian Jones (1942-1969)

Dünyaca ünlü rock müzik grubu The Rolling Stones'un kurucu üyelerinden biri olan Jones, oldukça başarılı bir İngiliz müzisyendir. Zaman geçtikçe gruptaki yetkinliğini kaybettini düşünür ve diğer grup arkadaşlarının yanında yerini yadırgadığı için gruptan ayrılma kararı alır. Gruptan ayrıldıktan bir ay sonra evinin yüzme havuzunda ölü bulunur. Ölüm nedeni yüksek dozda uyuşturucu olarak tespit edilir. 

4. Mia Zapata (1965-1993)

''The Gits'' adlı grubun vokalisti Amerikalı müzisyen Mia Zapata, kariyer basamaklarını hızlıca tırmanan ve oldukça sevilen bir müzisyendi. 1993 tarihinde iş çıkışı evine dönerken öldürüldü. Faili, cinayeti yıllar sonra itiraf etti. Yapılan otopsi sonucu tecavüze uğradığı ve boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı.

5. Jimi Hendrix (1942-1970)

Jimi de Janis Joplin gibi 60'lı ve 70'li yılların ''Çiçek Çocuklar'' hareketine dahil olur ve çok küçük yaşlardayken eline aldığı gitarını bir daha hiç bırakmaz. 1967 yılında ''Monterey Pop Festivali''nde ismini duyurmaya başlayan Hendrix, o günden bugüne elektro gitarın üstadı olarak anılıyor. 

Hendrix, 1970 yılında Londra'daki Semerkand Hoteli'nin zemin katında ölü bulundu. Ölüm nedeni aşırı dozda alkol ve uyku hapı almasıydı. 2003 tarihinde Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi gitaristi seçildi.

6. Kurt Cobain (1967-1994)

90'lı yılların başında Amerika'yı kasıp kavuran ''Grunge'' akımının ve oduncu gömleği stilinin temsilcilerinden olan müzisyen, Krist Novoselic ile beraber, 1987 yılında Nirvana'yı kurar. İlk albümleri ''Bleach''i 1989 yılında yayınlayan grup, 1991 tarihinde yayınlanan ''Smells like teen spirit'' şarkısı ile büyük bir başarı yakalar. 

Kurt Cobain hayatı boyunca alkol problemleri, eşi ve yolunda gitmeyen meslek hayatı ile mücadele etti. O, pek çoklarının aksine şöhretten, kalabalıktan ve spot ışıkları altında bir süperstar gibi anılmaktan hoşlanmıyordu. Hatta bir keresinde Freddie Mercury'nin bundan hoşlandığından ve bu konuda içten içe kendisini kıskandığından bahsetmiştir. 

Herkes onu uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlarken o aslında çok şiddetli mide ağrıları çekiyordu. Ünlü yıldız, 8 Nisan 1994 tarihinde Seattle'daki evinde ölü bulundu. Ölümü hakkında intihar mı cinayet mi gibi çeşitli spekülasyonlar bulunsa da, ölüm sebebi av tüfeği ile kendini vurması olarak kayıtlara geçti.

7. Jim Morrison (1943-1971)

Amerikalı söz yazarı, şair ve şarkıcı olan Jim Morrison, dünyaca ünlü rock grubu The Doors'un söz yazarı ve vokalistidir. Kendine ''Lizard King'' takma adını vermiştir ve bu adı yazdığı şarkı sözlerinde sıkça dile getirmiştir. Gerçek ölüm nedeni ile ilgili hala çeşitli tartışmalar ortaya atılmaktadır. Ölümü ile ilgili herhangi bir otopsi yapılmamasına rağmen ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklanmıştır. 

8. Pete de Freitas (1961-1989)

Pete de Freitas İngiliz müzisyen ve yapımcıdır. Echo&Bunnymen adlı müzik grubunun sevilen bir üyesiydi. 1985 yılında geçici olarak gruptan ayrıldığını bildirdi ve o dönem alkol problemleri, birtakım karanlık işlere bulaşmak gibi sorunlarla uğraştı. 2 sene sonra yepyeni bir albümle gruba geri dönmeye hazırlanan müzisyen, Londra'dan Liverpool'a seyahat ettiği sırada bir motosiklet kazası sonucu hayatını kaybetti. 

9. Alexander Bashlachev (1960-1988)

Ünlü gitarist ve şarkı sözü yazarı Alexander Bashlachev, Rus rock müziğinin önemli isimlerindendir. 1985 yılında düzenlenen Leningrad Rock Festivali'ndeki performansı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Tarihler 17 Şubat 1988'i gösterdiğinde Leningrad'daki Kuznetsov Caddesi'nde bulunan bir apartmanın dokuzuncu katından düşerek yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni tam olarak tespit edilemese de, ''intihar'' şeklinde kayıtlara geçti.

10. Robert Johnson (1911-1938)

Sanatçı, Mississipi'nin kırsal bölgelerinden birinde dünyaya geldi. Çocukken geçirdiği bir hastalık sonucu görme yetisini tamamen kaybetti ve müziğe yöneldi. İcra ettiği müziğin yanında çocukken ruhunu şeytana sattığına dair iddialar dönmüştür ve buna sebep olarak da, gitarının akordunun diğer gitarlardan çok farklı bir şekilde yapılmış olması gösterilmiştir. Müzisyenin ölüm sebebi, çalıştığı barın sahibi tarafından zehirlenip öldürülmesidir.

11. Kristen Pfaff (1967-1994)

Müzisyen, üniversite yıllarında çello ve piyano eğitimi almıştır. Mezuniyet sonrası bas gitar çalmaya başlamıştır. Arkadaşları Matt Entsminger ve Joachim Breuer ile beraber ''Janitor Joe'' isimli bir müzik grubu kurmuştur. Tarihler 1994 yılını gösterdiğinde, evinin banyosundaki küvette ölü olarak bulundu. Ölüm nedeni yüksek dozda alınan eroindi. 

12. Kami (1972-1999)

Gerçek adı Ukyo Kamimura olan müzisyen, ilk albümü ''Memoire'' ile müzik hayatına atıldığında çok genç bir yaştaydı. Japon müzisyenin yeteneği müzik çevrelerince kısa zamanda keşfedildi. Piyango bileti satın almak, tenis oynamak gibi hobileri olan sanatçı, subaraknoid kanama nedeni ile uyurken hayattını kaybetti. Cansız bedeni ölümünden 4 gün sonra bir arkadaşı tarafından bulundu. 

13. Kim Jonghyun (1990-2017)

2005 yılında Kore'de S.M Entertaintment bünyesinde keşfedilen şarkıcı, 2008 yılında ''Shinee'' adlı müzik grubu ile adını duyurarak oldukça geniş bir hayran kitlesi yakalamayı başardı. Farklı tarzları, sesleri ve sahnedeki performansları ile dikkat çeken grup, daha sonra bireysel çalışmalara da yöneldi. Jonghyun, müzik kariyerinin yanı sıra aynı zamanda BBC'de ''Blue Night'' adlı programın sunuculuğunu üstleniyordu. 

Tarihler 18 Aralık 2017 yi gösterdiğinde, Jonghyun, ablasına zor zamanlardan geçtiğini ve bunun onun son vedası olacağına dair bir mesaj bıraktı. Ablası polisi arayarak intiharını engellemeye çalışsa da artık çok geçti. Genç müzisyen Seul'deki evinde ölü bulundu. Olay yerine gelen ekipler, kızartma tavası içinde kömür biriketi bularak genç müzisyenin zehirli havayı soluyup kendi canına kıydığını tespit etti. Türkiye'de de geniş bir hayran kitlesine sahip grubun hayranları, sanatçının ölümünden sonra yasa boğuldu. 

14. Dave Alexander (1947-1975)

Amerikalı müzisyen Dave Alexander, ''The Stooges'' adlı müzik grubunun sevilen üyelerinden bir tanesiydi. Yaşamı boyunca birçok müzik grubunda da yer aldı ve dönemin hit parçalarına imza atmayı başardı. 1975 yılında hastahaneye kaldırıldı ve fazla alkol alımına bağlı akciğer ödemi nedeni ile yaşamını yitirdi.

15. Ron McKernan (1945-1973)

Amerikalı müzisyen, söz yazarı McKernan, San Francisco Band the Grateful Dead'in kurucu üyelerinden biridir. 65 ve 72 yılları arası grupta kalan müzisyen, 20'li yaşlarının başında edindiği alkol bağımlılığı probleminden kurtulamadı ve 1973 yılında bu problem sebebi ile hayatını kaybetti.

27'ler Kulübünün Laneti

27 yaşında hayata veda eden bu efsane isimler için bugün bile birçoğumuz bu dünyadan olamayacak kadar yetenekli olduklarını düşünür ve gerek en mutlu, gerek en hüzünlü anlarımızda onları dinlemeye devam ederiz. Bu isimlerin başında şüphesiz ki Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison ve Amy Winehouse gibi isimler gelmektedir. 

Peki bu isimler kendi ecelleri ve iradeleri ile mi ölüyor yoksa herhangi birtakım güçler tarafından öldürülüyorlar mı gibi spekülasyonlar bugün hala müzik ve sanat çevrelerince sıkça dile getirilmektedir. Eğer çok güçlü bir isim haline gelmişseniz veya medyanın gücünü elinize alacak kadar sağlam prodüktörler ve PR şirketleri ile çalışıyorsanız kısa sürede yükselişe geçmemeniz için bir sebep yok. Size verilen bu servet, popülarite, şöhret ve başarı sadece geçici ve belirli güçlere ait birer araç. 

Birtakım ritüel, ayin ya da çeşitli operasyonlarla ölümleri planlanan, kariyer basamaklarını tırmanmak için tehdit olarak gördükleri isimleri ortadan kaldırarak ya overdose ya da intihar süsü verildiği yıllardır konuşulan konularlardır. Bu konudaki en belirgin örneği vermemiz gerekirse, 2001 tarihinde, henüz 22 yaşındayken uçak kazasında yaşamını yitiren şarkıcı ''Aaliyah'', kısa sürede şöhreti yakalayan ve müzisyen bir ailede dünyaya gelen şanslı ve yetenekli bir genç kızdı. O dönemde de ''Destiny's Child'' adlı müzik grubunda vokal olarak yer alan Beyonce için Aaliyah birer tehdit unsuru idi. 

O dönem hem ''Def Jam Records'' hem de yeraltı müzik piyasasındaki gücü ve bağlantıları ile bilinen, aynı zamanda Beyonce'nin erkek arkadaşı olan Jay-z'nin bu uçak kazasını planlı olarak gerçekleştirdiğini ve o dönem son klibi ''Rock the boat'' un çekimleri için Bahama'lara giden Aaliyah'ın uçağına gereğinden fazla yük koyulduğu da bir diğer söylentiler arasındadır. Kazada Aaliyah'ın dansçıları ve pilotta dahil olmak üzere 8 kişi hayatını kaybeder. Bu olayın ardından 2 sene sonra da Beyonce solo kariyerinde ''Dangerously in love'' albümü ve ''Crazy in Love'' şarkısı ile yükselişe geçer ve grup üyeliğinden adeta birer süperstar haline gelir. Bu iddialar ne kadar doğru bilinmez ancak yaşanan bazı şeylerin de tesadüf eseri olmadığı da başka bir gerçek.

Beyaz Çakmak Laneti

Bu kulübün bir başka laneti ise, 27'ler kulübünde adı geçen bazı müzisyenlerin, ölümleri sırasında üzerilerinde beyaz çakmak bulunması, beyaz çakmağın uğursuzluk simgesi olduğununa dair bir inancı destekler. Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin ve Jim Morrison bu lanetin en belirgin örnekleridir.

En İyi Yeni Şarkıcı Laneti

Bir başka lanet ise, 27'ler kulübü ile doğrudan ilgili olmasa da kulübü yakından ilgilendiren bir konu olan ''En iyi Yeni Şarkıcı Laneti''. ''En iyi yeni şarkıcı'' dalı Grammy'nin dört büyük ödülünden biri olan ve bu ödülü kazanan şarkıcıların, ödülü teslim aldıktan sonra düşüşe geçmelerini ve bir daha asla o yılki gibi kariyerlerinde başarılı bir yıl geçirememelerini anlatır. Evanesvence, Norah Jones, Meghan Trainor, Carrie Underwood, Bon Iver, Esperanza Spalding ve Chance the Rapper bu lanetten muzdarip isimlerden yalnızca birkaçı. Bu lanetin en ironik örneği ise, 2014 yılında Kacey Musgraves, James Blake, Ed Sheeran, Kendrick Lamar'ın olduğu dalda bu ödülü kazanan Macklemore & Ryan lewis ikilisi. Aday olan bu dört kişi daha sonrasında kariyerlerinde hızla yükselip yeni başarılar elde ederken Macklemore ve Ryan lewis ikilisinin kariyerleri bitme noktasına geldi.

27'ler kulübünden bağımsız olarak, dördüncü ve ikinci albüm laneti gibi konular da yer alır. Bu lanet ise herhangi bir grubun veya şarkıcının ilk albümünde ya da ilk üç albümünde yakaladığı başarıyı diğer albümlerinde yakalayamamasına delalet eder. Lorde ve Evanescence ikinci albüm, Beyonce, Lady Gaga ve Rihanna'da dördüncü albüm lanetinden muzdarip olan sanatçılardır.

Neden 27 Yaşında Ölüyorlar?

Bu listeye dahil olan genç müzisyenleri, genellikle huzursuz, sevgi ve aile bağından yoksun, hayatla ve aniden gelen şöhretle başa çıkamayan isimler olarak sıralayabiliriz. Sydney Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre bu kulüp birer şehir efsanesi ve bu şekilde kesin olarak bir ölüm yaşı yok. 

Normalde bir müzisyenin ortalama yaşam süresi maksimum 50-60 seneyi bulurken, bu sayı müzik endüstrisi dışında bulunan erkekler için 75'i bulabiliyor. Normal şartlar altında kadın müzisyenler erkeklerden daha uzun yaşıyor. Çıktıkları turneler ve şirketlerine karşı olan sorumlulukları da erken yaşta gelen başarı ve şöhretle beraber stresi de tetikliyor. Bu durum da erken yaşta gelen müzisyen ölümlerinin sebeplerinden biri olmayı destekliyor.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre bu derin ruhlu, üretken ve sanata aşık müzisyenleri medya da duygusal anlamda yeterince desteklemiyor ve yol göstermiyor. Bu durum, genç müzisyenlerin duygusal çöküntü yaşamasına neden oluyor. Sydney Üniversitesi'nden araştırmacı Kenny, “Şöhret basamaklarını tırmanırken zirvede olmanın hayalini kuruyorlar ve tüm psikolojik sorunlarının gördükleri ilgi ve kazandıkları paralarla bir şekilde çözüm bulacağını düşünüyorlar,” diyor ve ekliyor, “Ancak gerçekte olan bu değil, kendilerini boşlukta hissetmeye başlıyorlar ve herkesin onlara ne yapması gerektiğini söylediği bir hayat yaşıyorlar.” 

Kenny, Nirvana'nın solisti Kurt Cobain'in bu zorluklara bizzat maruz kaldığını ve aniden gelen başarı ve şöhreti kaldıramadığının altını çiziyor. Onun intiharından sonra bu intiharlarda düşüş yaşandığını ancak genç müzisyenlerin psikolojik ve fizyolojik anlamda kendilerine oldukça dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. 

Son olarak da müzik ve yetenek yarışmalarına dikkat edilmesi gerektiğini ve bu programlarda da bir gecede yıldız olma hayalinin insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. Spot ışıkları altında, yalnızca bu dünyanın değil özel ruhları ve yetenekleri ile bir başka dünyayı da aydınlatan bu yıldızlar, dileriz gittikleri yerde sonsuz huzur ve mutluluk içerisinde sanatlarını icra ediyorlardır. Kim bilir kimisi küllerinden yeniden doğmakla meşguldür.

Kaynakça;

https://seyler.eksisozluk.com/muzik-dunyasinin-unlu-lanetleri

https://www.posta.com.tr/yasam/neden-27-yasinda-oluyorlar-251713

https://onedio.com/haber/27-ler-kulubu-erken-yasta-hayata-veda-eden-ve-hala-cok-sevilen-17-muzisyen-906329


BENZER YAZILAR

MF DOOM’un Ardından: Kişiliği, Albümleri, Türkiye’de Yankıları

2020’nin son günü vefatı açıklanan efsane müzisyen MF DOOM çeşitli yönleriyle incelenecek.

2020 Yılında Gözden Kaçan Rap Albümleri

Rocket to Nebula, A Written Testimony, Miles albümlerini inceledik


Paylaş