2022 Cannes Film Festivali'nden öne çıkan farklı seçkilerden Kurak Günler, Armageddon Time, Decision to Leave, Aftersun ve Three Thousand Years of Longing filmleri hakkında bilgiler.

75. Cannes Film Festivali geçtiğimiz hafta başladı. 28 Mayıs’a kadar devam edecek olan festivalde merak edilen filmlerin çoğunun gösterimi gerçekleşti, halen daha merakla beklenen filmler var. 2020’de pandemiden sonra önce ertelenen sonra da geçtiğimiz yıl daha az seyirci kapasitesiyle gerçekleştirilen festival, bu yıl tekrar tam kapasite gösterimlere ve galalara başladı.

Bu yıl James Gray, Hirokazu Kore-eda, Park Chan-wook, Ruben Östlund, Claire Denis gibi ünlü yönetmenlerin filmleri ana yarışmada yarışıyor. Ana Yarışma’nın jüri başkanlığında geçen yıl festivale damgasını vuran Titane filminde de yer alan Vincent Lindon otururken, jüride aynı zamanda Rebecca Hall, Deepika Padukone, Joachim Trier gibi isimler bulunuyor. Ayrıca, Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard) bölümünde Emin Alper’in Kurak Günler isimli filmi yarışıyor. 

Yazının devamında festivalde şimdiye kadar farklı kapsamlarda ve farklı seçkilerde gösterilen filmlerden öne çıkan beş tanesine dair bilgilere ve izleyicilerin, eleştirmenlerin yorumlarına ulaşabilirsiniz.

1- Kurak Günler 

Yönetmen: Emin Alper

Senarist: Emin Alper

Oyuncular: Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Selin Yeninci, Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Nizam Namidar

Filmden Yayınlanan Bir Sahne:

Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen film, yönetmen Emin Alper’in dördüncü uzun metrajlı filmi. Daha önce filmleri Berlin Film Festivali ve Venedik Film Festivali gibi festivallerde yarışan Emin Alper ilk kez bir filmiyle Cannes seçkisinde yer alıyor. Politik gerilim türünde bir film olan Kurak Günler, Yanıklar adlı kasabaya atanan genç bir savcının orada yolsuzluklarla boğuşmasını anlatıyor. Filmin odaklandığı bir diğer nokta ise savcı Emre ile kasabadaki gazetenin sahibi, genç gazeteci Murat’ın arasındaki gerilim dolu ilişki. 

Şimdiye kadar pozitif yorumlar alan film izleyiciler ve eleştirmenler tarafından beğenilmiş durumda. Belirli Bir Bakış bölümünde pek sık rastlanmayan bir şekilde uzun bir süre ayakta alkışlanmış. Oyuncuların performanslarına övgüler yağarken, özellikle Selahattin Paşalı’nın karakterinin bütün buhranlarını ve iç çatışmalarını yansıtma şekli fazlasıyla beğenilmiş. Emre ve Murat karakterleri arasındaki ilişkinin ise romantik bir alt metni de var ve film film festivaldeki bölümünün dışında, Queer Palm ödülüne de aday. Kurak Günler’in sonbaharda Türkiye’de gösterime girmesi bekleniyor. 

2- Armageddon Time

Yönetmen: James Gray

Senarist: James Gray

Oyuncular: Anne Hathaway, Jeremy Strong, Anthony Hopkins

Yönetmen James Gray’in kendi hayatından esinlenerek yazdığı film, oyuncu kadrosuyla birlikte festivalde öne çıkan filmlerden biri. Succession dizisindeki performansıyla herkesin övdüğü Jeremy Strong filmde James Gray’in babasından esinlenilen karakteri canlandırırken, Anne Hathaway ise annesinden esinlenilen karakteri canlandırıyor. 1980’ler New York’unda geçen film, James Gray’in çocukluğuna odaklanıyor. Etrafındaki eşitsizliklerin, ırkçılığın farkına varan bir çocuğun hikayesini anlatıyor. 

Şimdilik ana yarışmada en öne çıkan filmlerden biri olan Armageddon Time, eleştirmenlerden bu yılın ortalamasının üstünde bir puanı elinde tutuyor. Filmin Anne Hathaway, Jeremy Strong ve Anthony Hopkins için daha şimdiden Oscar Adaylığı getireceği söyleniyor. Genel hatlarıyla bir aile draması olarak tanımlanan film, duygu yüklü. Ancak bir yandan da dönemin Amerikasına, sosyo-politik yaşantısına bir ışık tutuyor. 

3- Decision To Leave 

Yönetmen: Park Chan-wook

Senarist: Jeong Seo-kyeong, Park Chan-wook

Oyuncular: Tang Wei, Park Hae-il, Lee Jung-hyun, Go Kyung-pyo, Park Yong-woo

Decision To Leave Fragman

Özellikle Oldboy ve The Handmaiden filmleriyle bilinen yönetmen Park Chan-wook, Decision To Leave filmi ile bu yıl festivali takip eden sinema severlerin en merak ettiği filmlerden birine imza atmış durumda. Park Chan-wook'un Oldboy’dan beri en iyi filmi olarak tanımlanan Decision To Leave, bir cinayet soruşturması sırasında gelişen bir aşk hikayesini anlatıyor. IndieWire’dan David Ehrlich’in tanımına göre bu yılın en romantik filmi.  

Film, suç dramasının bir örneği olarak sayılabilse de aslında filmin hikayesi suçu kimin işlediğine odaklanmıyor. Ölen kocasının cinayeti için sorgulanan bir kadın ve onu araştıran dedektif arasındaki çekime ve birbirlerine duydukları hislere odaklanarak, hikaye daha farklı bir hal alıyor. Örneğin, kadın yakalanmaktan korkmak yerine onu araştıran dedektiften uzak kalmaktan korkuyor. MUBI, Türkiye de dahil birkaç ülkede filmin dağıtımını gerçekleştiriyor. Yakın bir gelecekte filmi MUBI üzerinden izleyebilirsiniz.

4- Aftersun

Yönetmen: Charlotte Wells

Senarist: Charlotte Wells

Oyuncular: Paul Mescal, Frankie Corio

MUBI’nin Türkiye dahil birkaç ülkede daha dağıtımını gerçekleştireceği bir diğer film Aftersun. Uluslararası Eleştirmenler Haftası kapsamında gösterilen filmde Normal People dizisinden tanınan Paul Mescal yer alıyor. Bir kadının çocukken babasıyla çıktığı bir tatili anlatan filmin çekimleri Türkiye’de, Muğla’da gerçekleştirilmiş. Duygu yüklü film, çocukluk, aile ilişkileri, ebeveynlik, baba ve çocuk ilişkileri gibi temalara değiniyor. 

Aftersun, önce kısa filmleriyle Sundance Film Festivali gibi festivallerde yer alan yönetmen Charlotte Wells’in ilk uzun metrajlı filmi. Tatildeyken baba ve kızın yaşadıklarına, aralarındaki bağa ve yer yer kendini gösteren sorunlara odaklanan film aslında çocukluğunun anılarında gezen bir kadının hikayesini de anlatıyor. Film, Eleştirmenler Haftası kapsamında verilen “French Touch Prize of the Jury” isimli, sinemanın geleceğini yaratan isimlere verilen ödülü kazandı.

Aftersun Fragman

5- Three Thousand Years of Longing

Yönetmen: George Miller

Senarist: George Miller, Augusta Gore

Oyuncular: Idris Elba, Tilda Swinton, Aamito Lagum, Erdil Yaşaroğlu, Ece Yüksel, Zerrin Tekindor, Burcu Gölgedar, Oğulcan Arman Uslu

 Three Thousand Years of Longing Fragmanı

Mad Max filmlerinin ünlü yönetmeni George Miller’ın merakla beklenen yeni filmi Three Thousand Years of Longing, Cannes’da yarışma dışında ilk gösterimini gerçekleştirdi. Başrollerinde Idris Elba ve Tilda Swinton’ı bulunduran film bir akademisyenin İstanbul’da satın aldığı eski bir şişeden çıkan cinin ona 3 dilek hakkı vermesi üzerinden ilerliyor. Film, Idris Elba’nın canlandırdığı cinin, Tilda Swinton’ın canlandırdığı akademisyen karakterine anlattığı geçmişten hikayelerle devam ediyor. İstanbul’da geçen filmde Türkiye’den de pek çok oyuncu yer alıyor. Hatta cinin anlattığı hikayelerden biri İstanbul’da, sarayda geçiyor. 

Fantastik, büyülü ve masalsı bir atmosfere sahip olan film, aslında bir aşk hikayesi de sayılabilir. Birlikte geçirdikleri vakit sonunda Elba ve Swinton’ın canlandırdığı karakterler arasında çok farklı hisler gelişmeye başlıyor. Yorumlara göre başrolde ikisi yer alsa da aslında, cinin anlattığı hikayeler filmde daha öne geçiyor. Zaten eğlenceli ve büyülü atmosferini bu hikayelerden alan film şimdilik çok pozitif yorumlara sahip.

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Cannes_Film_Festival

https://time.com/6179174/armageddon-time-review-cannes/

https://www.indiewire.com/2022/05/decision-to-leave-review-park-chan-wook-1234727459/

https://www.theguardian.com/film/2022/may/21/aftersun-review-beach-holiday-with-paul-mescal-and-daughter-is-a-sunny-delight

https://deadline.com/2022/05/three-thousand-years-of-longing-review-tilda-swinton-idris-elba-george-miller-cannes-film-festival-1235029439/


BENZER YAZILAR

François Truffaut ve Antoine Doinel Karakteri

Fransız Yeni Dalgası'nın en bilindik ve en önemli temsilcilerinden olan François Truffaut'nun kendi hayatından esinlenerek yarattığı Antoine Doinel karakterini merkezine alan filmler ve konuları.

Shadowhunters (Gölge Avcıları) Dizisi

Fantastik dizi Shadowhunters (Gölge Avcıları) konusunu, fragmanını, müziklerini, izleyici yorumlarını ve hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.


Paylaş