Altın Küre, Oyuncular Birliği, Eleştirmenlerin Seçimi ödüllerinin adaylarından öne çıkanlar ve adaylıklara gelen tepkiler.

Yeni bir yılın ikinci ayında olmamızla birlikte ödül töreni sezonu da açılmış oldu. Normal şartlar altında, yani pandeminin olmadığı dönemde çoğu ödül töreni Şubat ortasına kadar gerçekleşmiş olacaktı. Ancak, 2020’de filmlerin çıkış tarihlerinin sürekli olarak ertelenmesi ve ödül törenlerinin nasıl gerçekleşeceği ile ilgili belirsizlikler nedeniyle, törenler ileri tarihlere atılmış oldu. Geçtiğimiz hafta içinde Altın Küre, Oyuncular Birliği (SAG) ve Eleştirmenlerin Seçimi ödül törenleri adaylıklarını açıkladı.

Altın Küre Adaylarından Öne Çıkanlar

Oyuncular Birliği (SAG) Adaylarından Öne Çıkanlar

Eleştirmenlerin Seçimi (Critics Choice) Adaylarından Öne Çıkanlar

Adaylıklara Gelen Genel Tepkiler

Bu üç ödül törenin adaylıkları arasında en fazla negatif tepkiyi Altın Küre adaylıkları aldı.

Öncelikle, Minari filminin En İyi Film kategorisinin dışında bırakılıp En İyi Yabancı Dilde Film kategorisine konulması tepki çekti. Filmin büyük bir kısmı Korece olsa da yapım şirketlerinin Amerikan A24 ve Plan B Entertainment olması ve Koreli-Amerikalı bir ailenin Amerika’daki yaşamını anlatıyor olmasından ötürü Minari’ye, Amerika için yabancı bir film gözüyle bakılmıyor.

Altın Küre adaylıklarındaki bir diğer tepki çeken kararsa I May Destroy You dizisinin tamamen adaylıkların dışında bırakılması oldu. 2020’nin hem seyirciler hem de eleştirmenler tarafından en çok sevilen dizilerinden I May Destroy You’ya karşı alınan bu karar neredeyse herkesi şaşırttı ve kızdırdı. Michaela Coel’in, dizinin yaratıcısı, yazarı, yönetmeni ve başrolüyken hiçbir adaylık kazanamamış olması ise tepkiyi arttırdı.

Netflix’in geçtiğimiz aylardaki popüler dizilerinden Emily In Paris’in hem En İyi Komedi veya Müzikal dizisi dalında hem de Lily Collins’in dizideki rolüyle adaylık kazanması ise genel bir şaşkınlık yarattı. Her ne kadar dizi çok fazla seyirciye ulaşmış olsa da eleştirmenlerce takdir görülecek bir seviyede olmadığı söylendi.

Üç ödül töreninde de karışık tepkilere sebep olan uygulama ise filmlerin aday olabilme kriterlerine yapılan güncellemelerle ile ilgiliydi. 2020’de çıkması planlanan pek çok filmin ertelenmesi ve en iyi ihtimalle 2020’nin ikinci yarısında gösterime girmesi yüzünden aday olabilecek filmlerin gösterime girmiş olma tarihi genişletilmişti. Kimilerine göre bu, 2020’nin ilk aylarında gösterime giren filmler için haksızlık oluyordu. Adaylara bakıldığında da özellikle geçen ay gösterime giren filmlerin seçildiği gözüküyor.

Pozitif tepkilerse genel olarak En İyi Yönetmen dalında üç tane kadın adayın bulunması üzerine. Özellikle Regina King’in ilk yönetmenlik denemesinde aday olmasına pek çok kişi sevinmiş durumda. Aynı şekilde Emmerald Fennel’in filmi Promising Young Woman seyircide farklı hisler uyandırsa da ilk yönetmenlik denemesiyle aday olması alkışlanıyor. Chloé Zhao’ya ise kendini kanıtlamış gözüyle bakılıyor. Daha çok Chloé Zhao aday olmasaydı bir tepki oluşurdu gibi gözüküyor.

Altın Küre adaylıkları, Minari filmine fazlasıyla önem vermese de diğer iki ödül töreninde adaylık kazanması da alkışlandı. Göçmen bir ailenin hayatını, set arkasında da çeşitliliğe önem vererek aktaran ve seyirciler, eleştirmenler tarafından beğenilen bir filmin artık günümüzde Hollywood’da değer görmesi bekleniyor. Gerçekleştiğinde seviniliyor, gerçekleşmediğinde ise kızılıyor.

Ödül Törenleri Ne Zaman ve Nasıl Gerçekleştirilecek?

Altın Küre ödül töreni 28 Şubat’ta Tina Fey ve Amy Poehler’ın sunumu ile gerçekleştirilecek. SNL çıkışlı komedyen ikilisi 2013, 2014 ve 2015 yıllarında da ödül törenini sunmuştu. Çevrimiçi gerçekleştirilecek ödül töreninde Tina Fey, New York’tan bağlanırken Amy Poehler Los Angeles’tan bağlanacak.

Oyuncular Birliği ödül töreni 4 Nisan’da Los Angeles’ta gerçekleştirilecek. İlk başta 14 Mart’ta yapılması planlanan tören başka ödül törenlerinin ertelenmesi sonucu ertelenmiş.

Eleştirmenlerin Seçimi ödül töreni 7 Mart’ta gerçekleştirilecek. Ödül töreninin sunuculuğunu geçtiğimiz iki yılda da olduğu gibi Taye Diggs yapacak.

Kaynakça

https://www.indiewire.com/2021/02/golden-globes-2021-nominations-oscars-spike-lee-emerald-fennell-1234614373/

https://variety.com/2021/awards/news/2021-sag-nominations-list-nominees-screen-actors-guild-awards-1234897816/

https://www.vulture.com/2021/02/critics-choice-awards-nominations-2021-the-complete-list.html

https://www.goldenglobes.com/articles/2021-nominations-78th-golden-globe-awards-have-been-announced

https://www.insider.com/golden-globes-nominations-minari-best-foreign-language-movie-despite-american-2021-2


BENZER YAZILAR

Komedi Dizilerindeki Kahkaha Efekti Nedir?

Komedi dizilerinde kullanılan kahkaha efektini her yönünden inceledik ve az kişi tarafından bilinen gerçeklere ulaştık.

GAİN'in Yeni Dizisi: Hamlet

Ölümsüz eserlere güncel uyarlamalar yapan GAİN, bu sefer de Kaan Müjdeci yorumuyla Hamlet'i dizi haline getiriyor.


Paylaş